Децата и коледата

Коледа е сред най-важните моменти в живота за всяко дете. Сигурна съм, че всеки от нас е запазил топли и незабравими спомени за вълшебните Коледи на нашето детство. Спомням си например, че зимата бе моя любим сезон точно заради трепетът от пристигането на Дядо Коледа, снегът, ваканцията и празничната украса на къщата, подаръците под елхата, миризмата на печена питка, баницата с късмети, сърмите на баба и най-сладката баклава, домашно приготвената руска салата, омайващия мирис на портокали и мандарини, сурвачките, топлата къща,отоплявана от печката на дърва, мириса на разгорялата се жарава и събирането на цялото семейство около тъй празничната трапеза, която бе така невероятно празнична …
Сега, като родители е наш ред да направим Коледата истинска и много вълшебна за нашите деца. Въпреки забързаното ни ежедневие, въпреки липсата на време, длъжни сме да им подсигурим тези спомени на нашите деца, които те ще пазят в бъдеще съкровени в сърцата си за една вълшебна и неповторима нощ, един голям празник. Малко желание и мъничко старание и това е възможно.

ВРЕМЕ Е ДА НАПИШЕМ ПИСМОТО ДО ДЯДО КОЛЕДА

Невероятно приятна емоция е ние като родители да поддържаме вярата в приказките у децата, и най-вече вярата на детето в съществуването на Дядо Коледа.
Коледната традиция позволява на хората да усетят връзката с предците си, в нарушения съвременен свят да почувстват някаква сигурност и устойчивост. Така децата виждат, че това е особен, важен празник. За него започват да се подготвят от по-рано, дори месец преди това, купуват се подаръци, обсъжда се как, с кой и къде ще се празнува. Вълнението, празничната маса и суетата, означават за детето, че се случва нещо необичайно, нещо, на което възрастните отдават голямо значение.
Ако по-голямото дете не вярва в Дядо Коледа, помолете го да не разубеждава по-малките за съществуването на вълшебството.
Колко дълго да позволите на детето да вярва в приказка? Честно казано, това не решавате вие. Настъпва ден, в който мъникът идва при вас с авторитетното съобщение: „Дядо Коледа не съществува!“ Но докато той вярва в тази чудесна коледна приказка, наслаждавайте се, все пак и вашето детство в тези моменти наднича през прозореца.Рано или късно детето ще разбере, че Дядо Коледа е само красива приказка, измислена от възрастните. Не е нужно да насилвате събитията. Има случаи, в които, когато палавникът се сблъска с действителността, той може да се отдръпне. Помолете по-големите деца да не разкриват тайната, имало е време, когато и те са писали писма до Дядо Коледа. Ако мъникът ви попита: „Вярно ли е, че Дядо Коледа не съществува?“, попитайте го: „А ти как мислиш?“ В случай на положителен отговор, го успокойте и му кажете: „Ето, виждаш ли, ти сам знаеш!“ Изчакайте да кажете истината, докато детето само не ви попита. Когато навърши 6-7 години, то ще започне да забелязва някои несъответствия и нереалности, свързани с появата на приказния старик и вълшебството ще се размие. Да, и по-големите и „отворени“ деца ще му разкажат, че всичко е измислица, а на вас само ще ви остане да потвърдите. Ако почувствате, че детето все още не е готово да приеме истината, задайте му въпроса: „Ти искаш ли да вярваш в Дядо Коледа?“ Дайте му време да помисли. Ако се е обезверил в чудото на коледния празник, уверете го, че и празник ще има, и елха ще има, и подаръци. Предложете му да пази тайната от по-малките. На детето ще му бъде приятно да се чувства пазител на тайната и ще разбере, че историята за Дядо Коледа не е никаква измислица, а истинско чудо. Коледа е единственият празник, във времето на който вълшебството приема силата на закон.
Въпреки забързаното ни ежедневие, въпреки липсата на време, длъжни сме да им подсигурим тези спомени на нашите деца, които те ще пазят в бъдеще съкровени в сърцата си за една вълшебна и неповторима нощ, един голям празник. Малко желание и мъничко старание и това е възможно.
Един от най-вълнуващите моменти в подготовката за настъпващата Коледа е да напишете Писмото до Дядо Коледа заедно с вашия малчуган. Ако детето ви не знае за писането на писмо – обяснете му, сега е момента и поговорете за желанията, които има малкото дете.
Подгответе обстановката като осигурите цветен лист хартия, химикалка, шарени моливи или пастели, а също пликове и пощенски марки.
За още по-голямо вдъхновение пуснете да звучат коледни песни, запалете свещ и нека писането започне…

Идва любимата част с подаръците, в която вие трябва да се намесите, защото все пак само на вашите плещи и ничии други лежи отговорността за получаването на им.

В заключение на писмото накарайте мъника ви да подготви рисунка или да избере снимка в знак на благодарност към най-известния човек в Лапландия и неговата работлива свита от джуджета. Накрая залепете марката върху плика и когато излезете на разходка минете през пощата за да пуснете Писмото до Дядо Коледа.

ДА УКРАСИМ ДОМА ЗА КОЛЕДА

Постарайте се за Коледа винаги да имате коледна елха, която по традиция да украсявате заедно с децата – с цялото семейство.
Украсете входната врата, внесете свежи борови клонки и направете икебани за всекидневната и за останалите помещения, украсете с гирлянди и снежинки по прозорците, разположете ароматизирани пръчици и свещи – позволете коледното настроение да се настани уютно в дома ви.

КОЛЕДНИЯ ПОДАРЪК ЗА МАЛКИТЕ СЛЪНЧИЦА

Всеки намира своя любим момент в Коледа. Няма съмнение, че най-вълнуващият миг за детето е отварянето на подаръците, които го чакат под елхата.
Oчичките му радостно грейват, когато види шарената опаковка и започне трескаво да я разтваря.
Какви са най-подходящите подаръци, които да приготвим за децата? Практично погледнато можем да се сетим за куп неща, от които детето ни има нужда. Не бива да забравяме обаче, че с подаръка си ние трябва да сме не само полезни, но и да зарадваме мъника.

Да започнем с най-любимите подаръци за децата – играчките.

КАКЪВ ПОДАРЪК ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Съвет 1:
Децата обичат много подаръци! Опитайте се да ги изненадате с повече и различни подаръчета, макар и дребни, вместо един, но скъп. За бебета – правилото е обратно. Ограничете броя на подаръците. Бебето трябва да има достъп до 3-4 играчки, за да ги опознае напълно. В противен случай то се разсейва и разконцентрира.
Съвет 2:
Не подарявайте всичко на веднъж! Удължете удоволствието на детето. Даже и ако имате традиция всички подаръци да се подреждат под елхата. Не подарявайте подаръци само на детето, а и на себе си и другите възрастни.
Съвет 3:
Играчките за малките деца не бива да са статични или декоративни. Ако подарявате кукла, тя трябва поне да може да бъде събличана и обличана. Колкото повече неща могат да се правят с една играчка, толкова повече тя е подходяща за развитието на детето. За по-малките дечица са удачни играчки с ярки цветове, които развиват зрението и дрънкалки или детски музикални инструменти, които развиват слуха. Не се препоръчва малко дете да играе предимно с пластмасовите играчки. Това важи особено за бебета, на които тепърва никнат зъбчета. Най-подходящия материал за играчки за малки деца е дървото (дървени кубчета, пъзели и т.н.)
Съвет 4:
Много подходящи за деца са развиващите игри, които стимулират развитието на детето. Ако подарявате развиваща игра на детето си, намерете време да играете заедно. Детето може да не разбере правилата още от първия път, а и играта може да се играе с повече от един участник.

КАК ДА ГО ПОДНЕСЕТЕ?

Съвет 1:
Детето ще се зарадва много, когато се събуди сутринта на Коледа, да намери в леглото си подаръче.
Съвет 2:
Може да скриете подаръците и с помощта на жокери или добрата стара игра „топло – студено“, да оставите детето само да ги намери.
Съвет 3:
Ако нямате възможност да поръчате Дядо Коледа у дома, то може да оставите подаръка пред входната врата, да звъннете на звънеца и бързо влезете в къщи. Вървейки към детето, може да го запитате: „Да не би Дядо Коледа да е дошъл при нас?“. Разбира се, когато отворите вратата, ще стои само подаръка, но вие може да обясните че тази година добрият старец трябва да навести много добри дечица и вероятно няма време да отседне при всяко.
Съвет 4:
Събуждайки се сутринта на Коледа, детето с изненада установява че под елхата е отрупано с подаръци! Може да му обясните че Дядо Коледа вероятно е идвал през нощта и е оставил подаръци за всички.

КОЛЕДНИ ИГРИ КОГАТО СМЕ В КЪЩИ

КОЛЕДНА ИГРА „С големите ботуши, потропва …“
Нужно е да разполагате с елха на средата на помещението и няколко чифта големи ботуши. Децата обуват голям чифт обувки и по сигнал на мама или татко /или някой друг/ обикалят елхата. Печели този, който финишира първи.
КОЛЕДНА ИГРА „Без какво не може на празника?“
Децата се събират и започват да изброяват едно след друго без какво не може на празника – Дядо Коледа, Снежанка, елха, празнична вечеря, играчки за елхата, баница с късмети и т.н. Губи това дете, чийто ред е дошъл, а то не се сети без какво не може празника. Може и възрастни да се включат.
КОЛЕДНА ИГРА „Какво има в торбата на Дядо Коледа?“
Децата бъркат в торбата на Дядо Коледа и се опитват да познаят какво носи добрият старец, но без да гледат. Ако са познали – подаръка остава за тях. Играта е подходяща за дребни подаръчета – топки за елха, шоколад, орехи, дребни играчки.
КОЛЕДНА ИГРА „Орехов футбол“
Играе се на масата, с пръсти – показалец и среден пръст, а вместо топка се ползва орех.
КОЛЕДНА ИГРА „Какво има на елхата?“
Мама, татко или някой възрастен казва няколко различни думи, които би трябвало да са подходящи играчки за украса на елха. След всяка дума, която е вярна, децата трябва трябва да кажат: „Да!“. Но наред с играчките за елха, този , който казва думите може да подведе децата с други думи, на които трябва да се отговори с: „Не!“
КОЛЕДНА ИГРА„Какво имаше на елхата?”
Децата разглеждат внимателно елхата, след което се обръщат с гръб към нея и си затварят очите. Мама или татко скрива 1-2 играчки и приканва децата се обърнат и предположат какво е имало на елхата, но сега е скрито.
КОЛЕДНА ИГРА „Три крака“
В играта участват 6 деца, разделени по равно в два отбора. На всяка тройка дечица се завързват в едно всички десни крачета и всички леви крачета. След сигнал от някой от родителите, двата отбора обикалят елхата. Печели този, който пристигне първи.
КОЛЕДНА ИГРА „Дядо Коледа“
Играта се играе от 2 отбора. На всеки отбор се дават букви. След стартов сигнал, всеки отбор трябва да изпише правилно: „Дядо Коледа“. Печели този отбор, който се е справил най-бързо.
КОЛЕДНА ИГРА „Две играчки“
Играта се играе от две деца, които танцуват в кръг около три играчки. При внезапно спиране на музиката или сигнал: „Стоп!“, децата трябва да вземат по една играчка във всяка ръка. Разбира се за едното дете ще остане само една играчка. Печели това, което е било по-бързо.
КОЛЕДНА ИГРА „Цветна игра“
В очертан кръг влизат всички деца. Някой от родителите казва: „Хвани се за червено – едно, две, три!“. Който не е успял да се хване за посочения цвят на три или е излязъл извън кръга, отпада от играта. След това, родителя посочва друг цвят. Победител е този, който остане последен в кръга.
КОЛЕДНА ИГРА „Разтопи леда“
Участниците се разделят на два отбора. На всеки отбор се дава еднакво количество лед – например 5 бучки лед. Участниците застават един зад друг или един до друг. Целта на играта е леда да мине през всеки участник и който отбор по-бързо стопи леда, той печели.
КОЛЕДНА ИГРА „Игра с думи“
Един от всички участници казва две думи. Следващият участник, трябва да свърже двете думи в смислено изречение и да добави нова дума. Следващият участник трябва да свърже трите думи в смислено изречение и да добави нова дума. И така, отпада този, който не е запомнил всички думи или не може да ги свърже в смислено изречение.
КОЛЕДНА ИГРА „Писмо до Дядо Коледа“
Определят се 10 прилагателни, които трябва да се използват при написване на писмо до Дядо Коледа. Всички участници заедно съставят писмото. Прилагателните могат да са: дебел, богат, брадат, гладен, очилат и т.н.

КОЛЕДНА ИГРА „Къде са подаръците?“
Вместо да подредите подаръците под елхата, скрийте ги из цялата къща, като дадете жокер (картинка) на детето да ги търси и намери само.

КОЛЕДНИ ЗАНИМАНИЯ

През ноемврийските и декемврийските вечери се отдайте на Коледни занимания – заедно изработете коледни картички, заедно ги надпишете, украси за елхата и дома, приготвяйте коледни курабийки заедно.
Заедно цялото семейство обсъдете вече съгласувани с партньора идеи, къде ще прекарате Коледа.
Направете списък с хората, на които трябва да подготвите подаръци и обсъдете какви да са те – оставете децата да се включат активно и ги насърчете да нарисуват рисунка или изработят нещо за своите баби и дядовци, лели и чичовци и други роднини и приятели.

Остави коментар