Като педагог, работил дълги години в обществена детска градина, и като управител на частна детска градина в София “Чудната къщичка” през последните 6 години, мога от лични наблюдения да споделя с вас разликите между обществените и частни заведения.

Ще ги сравня по следните критерии: големина на учебните групи, успех при развиване на интересите на децата, материална база, работно време, храна и цена.

Големина на учебните групи

В частните детски градини групите се сформират от 10-14 деца, докато в държавните – от 29-33 деца. Малките групи в частните заведения помагат на педагозите да обърнат повече и по-качествено внимание на индивидуалните интереси и нужди на всяко дете, както и да дават по-задълбочена информация на родителите за това как се развива то.

Успех при развиване на интересите на децата

Частните градини винаги предлагат допълнителен набор от задължителни и свободно избираеми занимания за Вашето дете, за да може то да развива възможностите си без да се налага да го водите на допълнителни курсове в свободното си време, което можете да прекарате с него.

В обществените детски градини също се предлагат такива занимания, но обикновено изборът е по-малък, а курсовете се заплащат допълнително.

Материална база

Въпреки че напоследък много обществени градини получиха средства за ремонт и подобрение на материлната си база, все още по-голямата част от тях не разполагат с ресурсите на частните заведения. Частните заведения обикновено се помещават в нови сгради, обзаведени с нови мебели и предоставят много играчки спрямо различните интереси на децата.

Работно време

На хартия работното време варира в много малки стойности. В действителност обаче в държавните градини рядко остават деца след 17 часа, докато в частните градини много често има деца до 18:30 вечерта. Това означава, че детето ви няма да е самотно, ако ви се налага да го взимате от градина по-късно.

Храна

В храненето на децата в двата типа заведения няма особена разлика. И държавните, и частните градини се грижат децата да се хранят пълноценно и да приемат необходимите за тяхното развитие хранителни вещества.

Цена

Много хора смятат, че таксите в частните детски градини са непосилни за едно семейство. Истината е, че ако общината предлагаше същите субсидии за дете в частна градина, каквито за дете в обществена такава, цените на двете щяха да са съвсем сравними, въпреки че частното заведение предлага по-добри условия за отглеждане на Вашето дете.

Например в частна детска градина “Чудната къщичка” месечната такса за едно дете е 370-390 лева в зависимост от възрастта му. Субсидията за дете в държавна градина е около 250лв (размерът на субсидията се мени, тъй като се определя в началото на всяка година), което би направило таксата в частната градина 120-140 лв.

Парламентът гласува от 2016 година децата, постъпили в частни градини също да получават субсидии, така че това би трябвало да намали разликата в цените драстично.

Надявам се тази информация да Ви беше полезна и Ви пожелавам успех в намирането на най-добрата за Вашето дете детска градина!

Поздрави,
Румяна Петкова
Управител на ЧДГ “Чудната къщичка”